Uniwersytecki
Szpital Dziecięcy
w Krakowieul. Wielicka 265, 30-663 Kraków

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie  ⁄  Dla rodziców i pacjentów  ⁄  Polecamy smaczne i zdrowie obiady

Polecamy smaczne i zdrowie obiady

Szanowni Państwo,

Wychodząc naprzeciw Państwa potrzebom i oczekiwaniom uprzejmie informujemy, że istnieje możliwość zamawiania zestawów obiadowych opracowanych przez dietetyków szpitala. Na każdy dzień proponujemy cztery zestawy obiadowe, zapakowane do jednorazowych naczyń wraz z sztućcami w cenie 13 zł. Przy wykupieniu abonamentu (min. 5-ciu posiłków) cena jednostkowa wynosi 12 zł za zestaw.

Zestaw obiadowy można zamówić w dniu poprzedzającym realizację zamówienia, w godzinach od 9.00 do 13.00  w Dziale Usług Odpłatnych (hol główny szpitala, obok apteki). Jeżeli posiłek jest planowany w dniach wolnych od pracy, należy go zamówić w ostatnim dniu roboczym poprzedzającym okres świąteczny w godzinach od 9.00 do 13.00. Aktualne menu wraz z charakterystyką diet znajdziecie Państwo poniżej.

Naszym celem jest zapewnienie posiłków z najlepszych produktów dostępnych na rynku.

Oferujemy Państwu posiłki przygotowane z tych samych składników, z których gotujemy pacjentom szpitala, dlatego konieczne jest planowanie ilości posiłków dzień wcześniej.

Zamówienie zostanie zrealizowane tylko po zapłaceniu należności w kasie szpitala (zlokalizowanej w  budynku rehabilitacji).

Posiłki dostarczane są wyłącznie do miejsc do tego przeznaczonych przy oddziałach, tj. jadalnie-stołówki oddziałowe, pomieszczenia socjalne dla rodziców, w godzinach od 12.00 do 13.00. Wszelkie uwagi związane z realizacją zamówienia prosimy niezwłocznie przekazywać dietetyczce oddziału. W przypadku nieodebrania zamówionego posiłku nie przewiduje się zwrotu wpłaconej należności.

Ze względu na obowiązujące w szpitalu procedury systemu jakości HACCP w zakresie dystrybucji i serwowania posiłków, przypomina się o konieczności spożywania posiłków wyłącznie w miejscach do tego przeznaczonych.

Spożywanie posiłków nie może kolidować, zakłócać spożywania posiłków przez pacjentów.

Życzymy smacznego,                                                                                             

Dyrekcja Szpitala wraz z Pracownikami Działu Żywienia

 

Charakterystyka diet
  • Zestaw 1 – Dieta podstawowa
    Spełniająca wymagania racjonalnego żywienia osób zdrowych, przygotowana na bazie wszystkich produktów spożywczych z zastosowaniem dowolnej techniki obróbki termicznej. Normokaloryczna i normobiałkowa.
  • Zestaw 2 – Dieta łatwo strawna
    Spełniająca wymagania racjonalnego żywienia osób mających różnorodne dolegliwości chorobowe a w szczególności ze strony układu pokarmowego. Podstawą tej diety jest dobór produktów łatwo strawnych oraz przypraw z ograniczeniem błonnika, jak również wykluczeniu niektórych technik sporządzania posiłków tj. smażenia, pieczenia i duszenia po obsmażeniu. Normokaloryczna i normobiałkowa.
  • Zestaw 3  – Dieta z ograniczeniem węglowodanów i wykluczeniem cukrów prostych
    Dieta przy jednoczesnym zwiększeniu błonnika pokarmowego, wspomagająca odchudzanie. Spełniająca wymagania racjonalnego żywienia osób zdrowych, przygotowana na bazie wszystkich produktów spożywczych z zastosowaniem dowolnej techniki obróbki termicznej. Ograniczenie kalorii, normobiałkowa.
  • Zestaw 4  – Dieta bez glutenu i białka mleka krowiego
    Dieta łatwo strawna spełniająca wymagania racjonalnego żywienia osób mających alergię pokarmową na gluten i białka mleka krowiego. Podstawą tej diety jest dobór odpowiednich produktów spożywczych bez zawartości glutenu oraz mleka i produktów mlecznych oraz przypraw. Wyklucza się niektóre techniki sporządzania posiłków tj. smażenie, pieczenie i duszenie po obsmażeniu. Normokaloryczna i normobiałkowa.